Onderhoud uitvoeren in een fabriek

In een fabriek zijn vele mensen werkzaam. Dit aantal is de afgelopen jaren wel iets teruggelopen door de toenemende automatisering met machines. Toch kan een fabriek niet zonder goede werknemers en een van de belangrijkste taken die zij vervullen is het uitvoeren van onderhoud aan de machines.

machinesAls machines namelijk stil komen te liggen, dan ligt het productieproces ook stil en verliest een fabriek enorm veel geld. Iedere seconde dat er geen goederen geproduceerd worden brengt misgelopen kosten met zich mee. Het is daarom van essentieel belang dat alle machines in de fabriek ten alle tijden goed blijven functioneren. Bedrijven als GBS International kunnen daarbij hulp bieden.

Om dit te bereiken is regelmatig en gedegen onderhoud noodzakelijk. Waar deze onderhoudswerkzaamheden uit bestaan vermelden we in de volgende paragraaf van dit artikel.

Onderhoudswerkzaamheden aan machines

De onderhoudsmonteurs in een fabriek hebben een van de meest belangrijke taken. Zij moeten namelijk zorgen voor het onderhoud aan de machines. De onderhoudswerkzaamheden bestaan onder andere uit het goed geolied en gesmeerd houden van alle onderdelen zoals een gear box die bewegen in een machine.

Wanneer tandwielen bijvoorbeeld in elkaar bewegen, dan ontstaat hierdoor wrijving en mogelijk slijtage. De slijtage kan tot een minimum beperkt worden door te zorgen voor smering tussen de onderdelen. Een andere onderhoudswerkzaamheid is controleren of de bewegende onderdelen van een machine nog soepel bewegen. De as van een ronddraaiend onderdeel moet kaarsrecht zijn om defecten te voorkomen.

Voorbereid zijn op onvoorziene defecten

Hoe goed onderhoud er ook uitgevoerd wordt, in een fabriek zullen altijd nog defecten voorkomen. De onderhoudsmonteurs moeten dan ook voorbereid zijn op onvoorziene defecten. Dit betekent dat onderdelen, die de meeste kans hebben om defect te raken, op voorraad worden gehouden. In de onverwachte situatie dat de machine toch kapot gaat kan het onderdeel snel vervangen worden.

Hoe sneller het defect gerepareerd wordt, hoe sneller het productieproces weer hervat kan worden. Dit zal voorkomen dat de fabriek veel geld verliest als gevolg van goederen die een lange tijd niet geproduceerd worden. Hoewel met voorbereid moet zijn op de onvoorziene defecten is het natuurlijk nog beter om deze helemaal te voorkomen. Het onderhoud uitvoeren is daarom de belangrijkste werkzaamheid in een fabriek.

Meer informatie is te vinden op het Youtube kanaal van GBS International, bezoek ook eens: